Er bestaat nogal wat onduidelijkheid over het gebruik van materialen in (motor)helmen. De prijzen van helmen zijn nogal verschillend van elkaar en een groot gedeelte van het prijsverschil is te wijten aan het gebruik van verschillende materialen in de buitenschaal. Zo ziet u op onze webshops vaak de termen staan als Thermoplast, Polycarbonaat en Glasfiber en nog wat anderen. Hieronder even een opsomming van wat nou het grootste verschil is in het gebruik van diverse materialen.

Thermoplast helmen: Thermoplast is een verzamelnaam van een type kunststof , een materiaal wat onder verhitting zacht wordt en is daardoor erg geschikt om een helmschaal in een mal onder verhitting in de gewenste vorm te krijgen. Thermoplast helmen zijn over het algemeen makkelijk en goedkoop te produceren en dat zie je terug in de prijs van de complete helm.

Polycarbonaat helmen: Polycarbonaat is valt ook onder de thermoplastische kunststoffen, veel helmen en vizieren worden van dit materiaal gemaakt. Ook polycarbonaat helmen zijn goedkoop en betaalbaar omdat het bewerkingsproces simpeler is dan bijvoorbeeld glasfiber helmen.

Glasfiber helmen: Ook wel glasvezel genoemd wordt vaak gebruikt voor duurdere helmen, de structuur van een glasfiber helm bestaat uit lagen glasvezel die over elkaar liggen en met een hars tot een solide structuur worden gemaakt. De vezels zijn gemaakt van sterk uitgerekt glas. Hieronder krijg je een sterke helm die vaak een stuk lichter is dan hun kunststof tegenhangers.

Vaak worden materialen als Carbon en Kevlar toegevoegd als extra laag om een nog sterkere en stuggere structuur in de helm te verkrijgen (Airoh Aviator 2.2). Soms worden er extra lagen fiberglas gebruikt om een dikkere helmschaal te krijgen voor meer stijfheid.

Merken als Arai gebruiken meerdere materialen en samenstellingen om hun gewenste structuur in de helm te krijgen. Uietaard maken deze processen de helm duurder, maar belangrijker is dat deze helmen vaak veiliger zijn door grote stijfheid en hardheid.

Vele merken hebben nog allerlei eigen benamingen van hun helmschalen, in principe zijn het vaak variaties om bovengenoemde materialen.

Mocht u vragen omtrent dit onderwerp dan kunt u contact met ons opnemen, ga daarvoor naar de contactpagina van de betreffende webshop.